Stop jednorázovým plastům v našich domácnostech

Plasty a jejich dopad na životní prostředí patří bezesporu k tématům, která jsou pro naši společnost aktuální a zásadní. Osvěta ohledně boje proti plastům je v dnešní době plastové důležitá a nutná.

Výroba prvních plastů se odhaduje na konec 19. století, kdy se vyrábělo pouze malé množství plastových výrobků. Postupem času se bohužel výroba plastových produktů zvyšovala a dle dostupných zdrojů se v roce 1995 vyrobilo již přes 149 miliónů tun plastů, v roce 2016 přibližně 410 miliónů tun. Evropské státy každoročně vyprodukují zhruba 27,6 miliónů tun plastového odpadu, z čehož se zhruba 9 miliónů tun plastů dostává do světových oceánů.

 

Chcete zmenšit svoji ekologickou stopu a pomoci přírodě? Pojďte si přečíst pár tipů, jak s jednorázovými plasty bojovat ve Vašich domácnostech.

NAŠE TIPY:

  • Omezte nákup zeleniny a ovoce v plastových obalech. Nakupte raději čerstvou zeleninu a ovoce, které ihned zkonzumujte a zbylé množství zamrazte a využijte při dalším vaření.

 

  • Noste si na nákupy vlastní ekologické lněné pytlíčky na čerstvou zeleninu, ovoce i pečivo.

 

258745f89acd3ff1a647c01ff5f6b7fc

  • Vyměňte plastová brčka za moderní ekologická brčka. Jak? Jednoduše. Na trhu nyní naleznete kvalitní brčka z nerezové oceli, která krásně doplní každý drink. Nerezová brčka jsou vhodná pro každou party, svatbu, dětskou oslavu i pro pití nápoje během pracovní doby v kanceláři. Bambusová brčka využijí milovníci horkých nápojů a lidé, kteří hledají další alternativu ekologických brček. Poslední variantou znovupoužitelných ekologických brček jsou také brčka skleněná. Skleněná brčka jsou křehčí a lehčí než brčka nerezová.

 

IMG_2199(Edited)

 

  • Omezte konzumaci nápojů v plastových lahvích. Uvidíte brzy sami, jak se významně sníží odpad z plastových lahví od minerálek a sladkých nápojů ve Vaší kuchyni. Snižte množství jednorázových plastů a pořiďte si například vlastní kelímek na pivo.

 

  • Zkuste si alespoň 2x za týden připravit oběd na následující pracovní den doma. Tím, že si oběd přinesete ve vlastní krabičce, nedáte šanci navyšování produkce odpadu u restaurací, která jídla dodávají a rozvážejí v plastových obalech a taškách.

 

  • Myslete ekologicky a zamýšlejte se vždy nad tím, zda můžete plastovou spotřebu ještě snížit. Každého ekologicky smýšlejícího člověka zajisté potěší také malý dárek v podobě setu bambusových či nerezových brček nebo vlastní hrneček na kávu.

 bag-839602_960_720