Tipy na eco-friendly cestování

Pro každého milovníka cestování je jeho dovolená takovou malou slavností. Je jedno, zda odjíždíte na pár dnů, týdnů či měsíců, ale každou minutou se těšíte na dobrodružství, které na Vás v zahraničí čeká. Cestování je bezpochyby skvělým koníčkem, ale lehce může také zatěžovat naši přírodu. Chovejme se zodpovědně a dodržujme základy udržitelnosti i během chvilek odpočinku na dovolené.

 

Jaká jsou základní pravidla pro moderní ekologické cestování?

1.     Příprava na cestu

Zkuste myslet již při balení svého kufru ekologicky a dodržujte zásady zero waste. Přibalte plátěnou tašku na nákupy, ekologický sáček na potraviny i nerezové nebo bambusové brčko, kterým ochutnáte místní drink či nápoj. Nezapomeňte do kufru uložit také zbytkové mýdlo, šampon i zubní pastu. Plastové lahvičky, které slouží jako obaly, můžete využít opakovaně pro další cestu.

fantasy-3502189_1920

 

2.     Doprava

Pokud cestujete vozem a vaše auto není šetrné k životnímu prostředí, zvažte pronájem hybridního nebo elektrického vozidla, které spotřebovává méně paliva a produkuje méně emisí uhlíku.

Pokud se rozhodnete využít leteckou dopravu, přemýšlejte, jakou leteckou společnost pro svoji cestu zvolíte. Některé letecké společnosti nabízejí tzv. kompenzační programy, díky kterým se snaží neutralizovat uhlíkové emise z letadel a zároveň investují do projektů, které se snižování emisí uhlíku věnují.

 

3.     Ubytování

Vybírejte takové ubytování, které se angažuje v oblasti udržitelného rozvoje lokality, úspor vody pomocí úsporných vodovodních baterií a sprch a energetické účinnosti pomocí úsporných žárovek. Zeptejte se také, zda má hotel či jiné ubytovací zařízení vlastní recyklační program v podobě třídění odpadů či toalet s úsporným splachováním. Šetřete také vodou a volte raději sprchu před koupelí. Vypínejte vodu během šamponování vlasů i čištění zubů.

apartment-architecture-autumn-decoration-1560065_2

 

4.     Stravování 

Zajímejte se, zda místní restaurace využívají lokální suroviny. Společnosti, které využívají domácí zdroje, mají tendenci být udržitelnější, protože investují do rozvoje místního hospodářství.

Zkuste v restauraci odmítnout plastové brčko a využijte moderní ekologická brčka z bambusu či nerezové oceli.

 

aperitif-4113117_1920

 

5.     Nakupování

Pořiďte si krásný suvenýr od domorodých či místních řemeslníků, kterým pomůžete tímto nákupem zachovat jejich kulturu. Odmítejte plastové sáčky a řekněte stop plastům i na Vaší dovolené.

 

Vyzkoušejte naše tipy a prožijte krásnou dovolenou.

adventure-bali-beautiful-2088019