Jsou papírová brčka ekologickou alternativou plastových brček?

Teplo a horké letní dny nás již pomalu opustily, ale brčka jsou součástí téměř našeho každodenního života bez ohledu na roční období. Existuje řada alternativních materiálů, které nahrazují neekologický plast a z nichž se ekologická brčka vyrábějí. Bambus, sklo či ocel jsou materiály, které jsou nejvíce ekologickou možností. Co ale papír? Jak ohleduplná jsou papírová brčka k naší přírodě?

 

Papírové slámky můžete zakoupit v mnoha barevných variantách, ale neřadí se k nejvíce ekologickým variantám, díky kterým můžete nahradit plastová brčka. Většina papírových brček je použitelná pouze jednorázově. Jsou biologicky rozložitelná, ale nenaplňují životní styl zero waste.

Vzhledem k poměrně velmi nízkých  výrobním nákladům na výrobu jednoho papírového brčka, není možno brčka dále recyklovat, protože jsou kontaminovány nápoji a potravinami a většina recyklačních zařízení takto znečištěný materiál neumí zrecyklovat a brčka míří do spaloven.

Většina papírových brček se také v nápoji může velmi rychle rozmočit, což není při konzumaci vůbec příjemné.

 

phpThumb_generated_thumbnail

Vyzkoušejte oblíbená nerezová, bambusová i skleněná ekologická brčka, která jsou skvělou volbou, jak omezit plastové znečištění našich domácností i podniků.