Boj oblíbených pláží světa s plasty

Po dlouhou dobu byly pláže oblíbeným místem pro odpočinek a dovolenou. Sportovní nadšenci obdivovali pláže na Bali, kde trénovali surfování. Nyní je ale situace trochu jiná a země bojují s dobou plastovou. Nejen daleké tropické ráje zaplavil problém s plastovým odpadem.

 

Které země aktuálně bojují s touto environmentální katastrofou ve svých vodách i na samotném pobřeží? Dominikánská republika, Srí Lanka, Bali, Thajsko, ale i nám bližší Kanárské ostrovy nebo části Chorvatska.john-cameron-FMrZLPdDyx4-unsplash

Plasty (brčka, obaly, kelímky a další) obtěžují turisty, mikroplasty kontaminují ryby a ubližují mořským živočichům. Z tohoto důvodu je nutné zvýšit recyklaci odpadů ve všech státech, vytvořit důraznější kampaně za boj proti jednorázovým plastům a ochraňovat vodní zdroje a životní prostředí.

Odpady, které se hromadí na plážích, dokazují, jak jsou oceány zaneseny. Znečištění je v některých případech sahající až do hloubky 20 cm pod povrchem pláží. Ve světových oceánech plave více než 270 000 tun plastů. Více než polovina odpadů se vyprodukovala na území Číny, Filipín, Vietnamu, Thajska a také Indonésie. Do moře se nejčastěji také dostanou zubní kartáčky, kbelíky, skákací míče, obuv, plastové láhve, sáčky a rybářské vybavení.

Chovejme se i na dovolené ekologicky a zodpovědně. Začněme maličkostmi jako je šetření vodou během pobytu, odmítnutím plastového brčka a využití ekologických brček, které si můžeme přibalit s sebou. Zkusme se připojit k místním organizacím, které pláže čistí a jeden den plážového odpočinku nahraďme aktivním úklidem pláže.

paige-cody-G8VOA-BrnHo-unsplash

Neplánujete dovolenou v zahraničí? Nevadí! Zapojte se do dobrovolnických úklidů Česka a zkuste zatočit se skládkou, která se nachází v blízkosti Vašeho bydliště.