Zero waste pro začátečníky

Změna je život a lidé rádi mění své dosavadní zvyky. Jaké je to žít podle stylu zero waste a co všechno pro to musíte udělat? Pojďte si společně s námi přečíst pár tipů ohledně začátku života bez přebytečných odpadů.

Co je to zero waste?

Zero waste je životní styl, který podporuje opětovné využívání všech zdrojů bez tvorby odpadů. Dle této filosofie by měly být všechny zdroje využívány opětovně tak, jak se tomu děje v přírodě. Zero waste není jen módní vlna, je to příležitost a životní filosofie, díky které můžeme pomoci přírodě i celé naší planetě.

Přinášíme Vám 3 body, po jejichž přečtení můžete realizovat začátky svých zodpovědných nákupů:

  1. NAKUPUJME MÉNĚ

Před nákupem si vždy promyslete, co přesně potřebujete v obchodě nakoupit. Tím, že dopředu pracujete s nákupním seznamem, produkujete ve výsledku po nákupu menší procento odpadů než u nepromyšlených impulsivních nákupů. Průměrný Čech vyprodukuje za rok až 340 kg odpadů ročně. To je alarmující číslo a proto se snažme omezit vznik odpadů.

Zamyslete se: Opravdu zboží potřebuji a jak rychle zboží spotřebuji? 

zero-waste-3749854_1920

  1. NAKUPUJME DOBŘE

Pokud již zboží opravdu potřebujeme zakoupit, je dobré popřemýšlet o jeho plném životním cyklu a také pátrejme, odkud výrobek pochází.

Položte si základní otázky:

  • Doporučí mi kamarád/ka ekologické zboží, které má vyzkoušeno (například ekologická brčka, ekologické materiály či textil)?
  • Mohu zakoupit zboží i z lokálních zdrojů (například potraviny od lokálních výrobců)?
  • Kde mohu zboží dobře nakoupit a co se zbožím i odpadem z něho udělám po jeho spotřebování?

 

  1. NAJDĚME SPOKOJENOST

Začnete přistupovat ekologicky ke svému nákupu, přemýšlejte, hledejte informace a doporučení.

Naučte se ocenit zboží místního původu, zaměřte se na jeho kvalitu a lásku s jakou je například ovoce pěstováno.farmers-1311017_1920