Výrobky z recyklovaného odpadu

Jak správně recyklovat odpad v domácnosti jste se již dozvěděli v dubnovém článku Jak správně třídit odpad. Do recyklace se dostane až 90% odpadu z papíru a až 70% skla. Jaké výrobky se z recyklovaného odpadu vyrábějí a kde se s nimi můžete potkat v běžném životě, to se dočtete právě teď.

 

Recyklovaný plast 

Recyklovaný plast má velké využití a podniky se snaží neustále vyvíjet nové výrobní postupy, které umožní větší inovaci a také větší možnost recyklace.

Možná Vás překvapí, že velké množství laviček a odpadkových košů v parcích či dětská hřiště jsou také vyrobena z recyklovaného plastu. Díky recyklátu pomáháme životnímu prostředí a snažíme se ulehčit i přírodě. Zkuste třeba začít malou změnu pomáhat i vy. Při pikniku v parku nahraďte plastové kelímky těmi papírovými a plastová brčka nahraďte trvale ekologickými brčky. Své oblíbence najdete mezi těmi nerezovými i bambusovými.

Protihlukové stěny u dálnic, střešní krytiny a v neposlední řadě i dlaždice jsou vyroben s příměsí recyklovaného plastu. Tyto dlaždice jsou dle posledních průzkumů odolnější než betonová dlažba. Tušili jste například, že i sedačky na hokejových a fotbalových stadionech jsou z recyklovaného plastu?

 seat-889178_1920

Recyklovaný papír

Recyklace papíru má také pozitivní dopad na životní prostředí. Při recyklaci papíru jde zejména o tzv. celulózová vlákna. Čím více je v recyklovaném papíře kvalitních, dlouhých celulózových vláken, tím méně je potřeba pro výrobu papíru nového dřeva. Po procesu recyklace přichází na řadě chemické bělení. Ze starého již recyklovaného papíru nelze již vyrobit úplně nový papír, ale dá se vyrobit například toaletní papír nebo krabice. Z některých vláken již nejdou vyrobit ani tyto produkty, ale dají se například použít na výrobu obalů na vajíčka nebo další papírové obaly.

Věděli jste, že se pro výrobu papíru účelově pěstují stromy, ze kterých se poté vyrábí papír?

toilet-paper-627032_1920

Recyklované sklo

Primární surovinou pro výrobu skla jsou vytěžené křemičité písky. Sklo má jednu obrovskou výhodu, lze jej recyklovat neustále dokola. Jeho tříděním tedy umožňujeme recyklaci, na základě které vznikne nový produkt.

Třídit sklo je důležité a sami jste se s recyklovaným sklem jistě již setkali v podobě skleněných váziček a různých skleněných dekorací. Nápojové láhve na pivo a minerálky je možno třídit opakovaně a ve většině případů se každá lahev dokáže vrátit až 25krát do koloběhu a vaší domácnosti.

bottle-3061889_1920

Česká republika patří v třídění a recyklaci mezi ty nejlepší státy v Evropě, ale zapomeňme, že se stále můžeme zlepšovat :-)